Velkommen til Axept - uddannelse og udvikling
Velkommen til Axept - uddannelse og udvikling
Indkøbskurv 0

Forskning i bekymring og grubleri

Axept A/S abstrakt tænkning konkret tænkning

Psykologiprofessor Edward Watkins har udviklet en terapiform, der direkte retter sig mod behandling af grubleri og bekymring.

Den kaldes ruminations-fokuseret kognitiv adfærdsterapi og forstår grubleri og bekymring som en mental vane. En vane, hvor en begivenhed bearbejdes abstrakt, evaluerende og med fokus på generelle aspekter i stedet for konkret, sanseligt og situationsspecifikt.

Forskning har bekræftet, at denne tænkestil, der er afkoblet fra situationen, er ineffektiv til problemløsning, fordi den ikke indebærer praktisk anvisning til handling. Den abstrakte tænkestil påvirker desuden stemningslejet negativt og
er særligt forbundet med angst og depression.

Terapiformen indeholder en række forskellige tiltag, der kan hjælpe med at afbryde grubleri og bekymring, fx konkrethedstræning, inddragelse af flowteori
og compassion.

Studier har vist, at når deltagerne bliver instrueret i at skrifte den abstrakte tænkestil ud med den konkrete, hvor de retter opmærksomhed mod den umiddelbare oplevelse af følelser og tanker, så reducerer de generelle negative selvvurderinger, og den følelsesmæssige tilstand forbedres.

Bekymring og grubleri 1/3 - Forskning

Kilde: Kort og godt om grubleri og bekymring

 


Ældre opslag Nyere opslag