Velkommen til Axept - uddannelse og udvikling
Velkommen til Axept - uddannelse og udvikling
Indkøbskurv 0

De unge generationer - og alle os andre

Axept A/S

Af Rikke Moff Andersson
Konsulent, stresscoach og psykoterapeut MPF hos Axept
 
Fra mine bedsteforældres generation til den nyeste og yngste generation
Alfa (f. 2013-2025) er der sket store forandringer, når det gælder værdier, relationer og egenopfattelse.
 
Som konsulenter hos Axept oplever vi igen og igen, at disse forandringer bliver omtalt i ledelsesrummet. Lige nu er det den unge generation Z (f. 1996-2012) der indtager arbejdsmarkedet, og det kan give udfordringer.
 
Generation Z stiller høje krav til arbejdspladsen, da de er vant til at have indflydelse. De har fokus på talent og individuel udvikling, de forventer feedback og opmærksomhed, de ønsker forholdsvis hurtigt at få mulighed for at avancere, og så er det vigtigt for dem at kunne stå inde for virksomhedens omdømme og værdier. Ellers er de ret hurtigt videre.

Dette står i skarp kontrast til min farfars generation, der - som mange andre ligesom ham - blev på den samme arbejdsplads hele sit arbejdsliv og aldrig kunne drømme om at stille krav og ytre forventninger på grund af en dybt forankret autoritetstro.
 
Da mine bedsteforældre for år tilbage havde krondiamantbryllup, rejste min farmor sig og holdt en tale for sin mand - min farfar. Og den var bemærkelsesværdig, fordi hun remsede en god portion af alle de kulturelle og materielle forandringer op, som de havde oplevet igennem deres ægteskab.
 
Det gik op for alle os tilstede fra generationerne Baby Boomers (f. 1940-1954), Jensen (f. 1955-1966) og X (f. 1967-1979), at de i deres generation havde gennemlevet både ekstreme og livsforandrende opdagelser som vaskemaskinen, køleskabet, fjernsynet, månelandingen osv.
 
De var begge fra generation Mellemkrig (f. 1919-1939), og de repræsenterede værdier som ordentlighed, pligtfølelse, loyalitet, troskab, arbejdsomhed, fællesskab osv.

Farfar arbejdede i næsten 50 år på Den kgl. Porcelænsfabrik, slutteligt som overmaler på Flora Danica-stellet, og han søgte efter sin pension om lov til at blive på arbejdspladsen. Hans ønske blev imødekommet, og han gik først fra i en alder af 79 år.
 
I sin ungdom og som nybagt far cyklede han 5 dage om ugen efter fyraften direkte hen på næste job som aftenskolelærer i tegning, og han nåede desuden dagligt at læse dagens Politiken fra start til slut. Farmor gik hjemme med børnene og tog sig af det huslige. Hendes forældre boede i lejligheden nedenunder og var en aktiv del af opdragelse og madlavning mv.

Alt både derhjemme og i deres sommerhus var så tækkeligt og blev omhyggeligt holdt. Rituelle familiemiddage var med smukt dækkede borde og mad i lange rækker, og vi blev alle - også str. 3 år - hjulpet af med frakkerne, som sirligt blev hængt på bøjle. Og sådan kunne jeg blive ved…

   (modelfoto)

At se nærmere på de enkelte generationer er både spændende og interessant. Ikke mindst set i lyset af, at arbejdsmarkedet lige nu ansætter medarbejdere fra generation Z, hvis værdier og holdninger til arbejdslivet - og til livet i det hele taget - skal splejses med dem, der er kendetegnende for os, der er fra generationerne Jensen og X. 
 
Hvad er så det, der kendetegner generationerne Efterkrigstiden, Boomers, Jensen, X, Y, Z og Alfa? Hvori består forandringerne, og hvad skyldes de? Og sidst men ikke mindst: Hvordan mødes vi?
 
Ønsker du og din organisation at blive klogere på ovennævnte og få inspiration til, hvordan I kan skabe øget trivsel for de forskellige generationer, som skal fungere side om side, kommer vi meget gerne ud til jer og laver et oplæg.


Ældre opslag Nyere opslag


Indsend en kommentar

Bemærk, at kommentarer skal godkendes, før de bliver offentliggjort