”Hjerneforskning (neuroscience) har været genstand for stor opmærksomhed de sidste 50 år. Begrebet blev indført i 1963 som modpol til psykologernes dramatiske afvisning af hjernen som genstand for psykologisk forskning, blandt andre af professor Jørgen Jørgensen i København. Han mente ikke, at studier af hjernen som organ ville bidrage til forståelsen af den menneskelige psyke. [1]
Udviklingen og respekten for hjerneforskningen har siden indførelsen nået store højder og vi kan oveni købet bryste os af, at Danmark i år 2020 har oprettet den første nationale kandidatuddannelse i neurovidenskab.
Den viden, vi løbende får, er exceptionel og vi kan af fremtiden forvente os endnu mere. Med en hjerneforskeruddannelse vil mængden af forskningsresultater ekspandere, og vi vil få endnu større indsigt, forståelse og viden, som vi kan buge konstruktivt i bl.a. behandlingen og udviklingen af det enkelte individ.
Der er i den grad brug herfor. Undersøgelser viser nemlig, at hver tredje europæer er ramt af en sygdom i centralnervesystemet – svarende til en samfundsudgift på knap 800 mia. euro om året. Og med en aldrende befolkning vil de menneskelige og økonomiske omkostninger kun stige i fremtiden. Derfor vokser behovet for ny viden om hjernen og centralnervesystemet (Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet, 04.06.20. 2 )[2]
Udover hjerneforskningen prioriteres teknikken kraftigt og har gjort det i de seneste år. Forskerne har fået og får unikke, og kontinuerligt nyudviklede teknikker til rådighed. Her kan eksempelvis nævnes hjerneskanningsudstyr, der kan undersøge unikke processer i hjernen. En indsigt, som allerede har ført til banebrydende forståelser af hjernen og menneskelivet, og som vi kan forvente os rigtig meget af fremtiden.
Hvad hjerneforskning angår, har vi meget at glæde os over aktuelt og meget at glæde os til i fremtiden. Det bliver unikt, vildt og spændende.”
Teksten ovenfor er indledningen til kapitel 7 om hjernen i den nyeste bog skrevet af psykolog Birgitte Jepsen sammen med chefkonsulent Margrethe Gade.
Bogen ”Coaching i organisationer – teorier og værktøjer til brug i arbejdslivet” er udkommet på Hans Reitzels Forlag i 2022.
Er du nysgerrig efter at læse mere, kan du bestille bogen HER
Du vil selvfølgelig modtage et eksemplar af bogen, som er signeret af Birgitte.
Forårsholdet starter i Fredericia den 15. maj og efterårsholdet starter den 23. oktober.
Du kan læse mere om uddannelsen, se priser og datoer samt tilmelde dig HER
[1] Weekendavisen 15.01.21
[2] https://sund.ku.dk/nyheder/